Кухні.

Кухня місце здійснення найдавнішої діяльності людства - приготування їжи. Первісна кухня.Це місце де горить родинне вогнище. За цей час змінилось багато чого, проте не змінився головний критерій, за яким господиня визначає своє ставлення до кухні. Це зручність. І вже в другу чергу йде зовнішній вигляд. Коли навпаки, то для господині кухня не місце реалізації її магічних здібностей, а місце відбування трудового покарання. І що цікаво з такими замовниками працювати значно легше. Їх цікавить тільки зовнішний вигляд (стиль та дизайн), а це найпростіше. Проте, трохи загальновідомого. 

Спочатку треба сім разів подумати про зручність.   

до речі


Під зручністю ми розуміємо - пересуватись на короткі відстані, не робити зайвих рухів, а найголовніше - працювати на стільниці що розташована на зручній висоті не навантажуючи спину. Згідно з принципами ергономіки (зручності) духову шафу бажано розміщувати на рівні очей. Так само це стосується микрохвильової печі, пароварки або самого актуального сучасного приладу - кавоварки.

Спочатку необхідно з'ясувати деякі, на диво, елементарні моменти, як то: шульга або правша основний кухар в родині, склад родини – від цього залежить кількість місць за столом і вибір розмірів техніки, чи є в родині люди похилого віку – їм зручніше готувати, використовуючи духову шафу, расташовану на рівні грудей, ваши звички - якщо ви волієте харчуватись у ресторанах, функциональність домашньої кухні будет для вас другорядною, головним - стиль та дизайн, без відповідей на ці и декотрі інши питання просто неможливо створити кухню, що буде відповідати вашим звичкам і перевагам.

Тож відповідно до основних потреб процесу приготування їжи робочій простір кухні поділяється на п'ять зон:5 зон
• зберігання "довгострокових" продуктів харчування (крупи, макарони, консерви та інше), а також тих що швидко псуються та заморожені;
• зберігання харчових припасів та предметів щоденного вжитку (посуд, столові прилади);
• мийки (під нею розташовують сміттєзбірний бачок, чистячі засоби, фільтр очищення води) біля якої розташовують посудомийну машину;
• підготовки (попередньої обробки) продуктів;
• приготування їжи (варочна поверхня, духова шафа, пароварка, витяжка, начиння, деки и т. п.).

Продумане розташування та ефективна організація всіх зон дозволяє знизити енерговитрати під час щоденних кулінарних справ.

Не забуваємо, що в основі правильного розташування элементів кухонного гарнітура, техніки, сантехніки, функциональних зон, знаходиться так званий «робочий трикутник» – холодильник, мийка, плита. Це головні компоненти кухні, і коли правильно розподілити траекторію руху між ними, можно дійсно заощадити час та сили.

важливо

Для створення эргономічного розташування потрібно врахувати:

• час, витрачений у кожному центрі активності;

• шляхи пересування між центрами активності мають бути по можливості вільними. Намагайтесь не розміщувати обіднього стола на цих шляхах;

• Кухонну плиту (варочну поверхню) бажано розташувати ближче до кухоного обіднього столу. Враховуючи, що плита це найбільш травмонебезпечне місце, і вона має бути разташована так, щоб її не можна було зачепити. 

 Принципи ергономіки дозволяють розташувати кухонный гарнітур в декількох варіантах. Найбільш розповсюджені з них:

L-образна кухня, спланована у вигляді латинскої букви "L", дозволяє чітко розділити навіть невеликий простір на дві функциональні зони - обідню та робочу. При цьому з'являється додаткова робоча поверхня, а об'єм шаф достатній для зберігання всього необхідного. Даний тип розташування підходить практично для всіх приміщень, за виключенням вузьких. Органічно впишеться в будь-яке приміщення: і в невевеличку по площині кухню, і в прості кухні-вітальні. Стіни що сходяться під прямим кутом в цій композиції утворюють природний робочий трикуготник, одна з вершин якого – оптимальне місце для разміщення мийки, а кути біля основи – холодильника та плити.  Кухня у формі літери «L» дозволяє з легкістю вписати в простір обіденю зону. Для того щоби в центрі скромного по площині приміщення зберіглось достаточно місця для пересувань, обідній стіл має бути невеликим. При застосуванні L-образної планіровки постає питання: як задіяти кут? На стільницю в кутовій частині можно поставити микрохвильову пічь. Щоби внутрішній кут не перетворився в «мертвий» простір (оскільки звідти складно щось діставати), потурбуйтесь про встановлення спеціальної полиці що обертається. Для просторих і відкритих кухонь, де немає особливої необхідності використовувати кути, найкращим рішенням буде L-образна композиція, лінії якої не з'єднані кутовим модулем. 

U-образна кухня, коли меблі розташовані вздовж трьох стін і складові кухонного гарнітура утворюють букву «U». В цьому випадку сторони «трикутника» можуть бути рівні, а це означає, що довжина переміщень із центру «трикутника» до кожної робочої зони однакова. Це забезпечує вільний доступ до всіх частин композиції. U-образна кухня – справжній творчій плацдарм для родин, де всі прагнуть готувати. Декілька людейч можуть одночасно втілювати в життя свої кулинарні таланти, не штовхаючи одне одного ліктями. Враховуючи постійні переміщення по кухне, слід розташувати плиту і мийку вздовж однієї стіни, а холодильник і шафи для зберігання посуду та продуктів – вздовж іньшої. Одну из сторін можливо відвести під обідню зону (в кухні, що з'єднана із столовою, цейт елемент стане природним кордоном).
В цьому випадку холодильник має сусідити з мийкою (рекомендуєма відстань між ними – 60 см), плиту бажано розмістити на прилеглій стороні. Кожен з кутів такої кухні – идеальне міісце для микрохвильової печі та невеличкого телевізора. U-образна композиція найкраща для приміщень, де площина полу складає не меньше 2,4 х 2,4 м.

Лінійна кухня має розташування меблів вздовж однієї стіни. Щоправда, працювати на цій кухні зручніше одному, тому що при пересуванні від холодильника до мийки, а потім до плити двом не уникнути зіткнень. Зауважимо, що лінійна кухня не повинна бути надто довгою. Це оптимальний варіант для невеликих и витягнутих в довжину приміщень. За лінійної композиції шафчики та обладнання вибудовуються уздовж однієї із стін, що дозволяє звільнити більшу частину простору для пересувань і виділити місце для обідньої группи. Важливо размістити різні функціональні зони в правильній послідовності, в інакшому випадку Вам прийдеться тратити зусилля та час на зайві пересування. Самий ергономічний варіант компоновки элементів: холодильник - мийка - плита. Передбачте вільну поверхню поряд з холодильником - на неї можна викладати покупки перед тим, як прибрати їх на зберігання, або вибрати потрібні інгрідієнти для приготування їжи. Вільна поверхня між мийкою та плитою може слугувати місцем оброблення продуктів, сюди можна ставити каструлі з готовими стравами. Дві робочі зони – це можливість двом готувати на кухні одночасно.

 "Острівна". Це комбінований варіант побудови будь якого типу з додатковим робочим блоком ("островом"), винесеним в середину приміщення. Цей тип планування надає чимало можливостей для створення оптимального "робочого трикутника". Функціонально острів може бути яким завгодно: с мийкою, варочною панеллю, поверхнею для обробки, барною стійкою (з боку вітальні). "Робочий трикутник" ні в якому разі не має бути розділений "островом" - в цьому випадку незручно готувати їжу. Дана конфігурація підходить виключно для просторих приміщень площиною від 18 м2. Оптимальні розміри "острова" - 1,2 × 1,2 м, мінімальні - 90 × 60 см. Ширина проходів - не меньше 1,2 м.

"Напівострівна". Це кухня L- або U-образна з "напівострівним"-виступом, об'єднаним із пристіновими шафами. На ньому розміщують мийку або плиту. "Напівострів" можно також використовувати в якості додаткової робочої поверхні, барної стійки для сніданків, сервірувального столика, що відділяє кухню від їдальні. Кухні цього типу, як і «островні», підходять лише для великих приміщень. За останні десятиріччя кухня еволюціонувала: з примітивного симбіозу розташованих по кутах розрізнених елементів вона перетворилась в складну систему, котра формується індивідуально для кожної оселі, у відповідності з завданнями і побажаннями замовника та можливостями приміщення.

Використання фурнітури BLUM

На протязі одного дня родина з чотирьох людей здійснює біля ста пересувань між зонами кухні. За місяці та роки це складається в десяткі кілометрів. Якщо необхідне для приготування їжи приладдя та продукти розташувати на кухні випадковим чином, то кількість рухів зросте. Але ж можливо зекономити до 60% пересуваннь і 27 % часу – тобто, якщо при звичайному розташуванні об'єктів на кухні ви витрачаєте на приготування одну годину, то за ергономічного розташування – сорок хвилин.

Повернутись до виробів